Beplantingsplan

Naast een passend ontwerp, versterkt een juiste keuze van de beplanting het ontwerp en het gevoel dat je in de tuin wilt krijgen. Bij het maken van het beplantingsplan houdt ik rekening met uw wensen, maar zeker zo belangrijk met de mogelijkheden van de grondsoort en de lichtinval in de tuin. De basis voor de beplanting zal een 'groen' geraamte zijn, die wordt aangevuld met diverse planten met verschillende hoogten/bloeitijd en bloemkleur. Dit om gedurende het gehele jaar van de tuin te kunnen genieten. 

Soms wordt al snel gedacht dat planten in de tuin voor veel werk zorgen. Dit is een misvatting. Er is een grote keuze aan planten, heesters en bomen die weinig tot geen onderhoud vergen. Zo kan een grondbedekkende plant voor minder onderhoud zorgen als de grond geheel is bedekt in vergelijking met gravel/bestrating waar regelmatig het 'onkruid' uit verwijdert moet worden. 

Door gebruik te maken van vaste planten en uitgebloeide bloemen niet gelijk weg te knippen, kunnen deze planten een mooi wintersilhouette in de tuin vormen en zo de tuin in de winter ook veranderen in een 'volle' tuin. Denk hierbij ook eens aan mooie siergrassen waar de sneeuw of de rijp op blijft liggen. 

 

Belangrijk om te weten is dat beplanting voor rust zorgt, maar daarnaast ook belangrijk is voor de biodiversiteit, vogels, insekten en het vasthouden van water. Met de oplopende temperatuur en het steeds extremer wordende klimaat is beplanting in de tuin steeds belangrijker. Een tuin op het zuiden kan in de zomer een 'kook-ketel' worden. Door een uitgebalanceerde beplanting kan u langer geniet van uw tuin en ook in de hete zomers van een koele plek in uw tuin gebruik maken. Groen geeft verkoeling in de zomer. 

 

In het beplantingsplan worden zowel de soort en variëteit van een plant/heester/boom aangegeven. Tevens is in het plan terug te vinden hoeveel planten van welke soort er in een bepaald plantvak geplant moeten worden. 

Een plantbeschrijving met afbeelding van de gebruikte planten geeft een indruk wat u allemaal in de tuin kan verwachten. Dit omdat veel mensen zich geen voorstelling kunnen maken van de gebruikte planten.

 

Tevens wordt met het beplantingsplan een 'bestellijst' gemaakt van de planten die in het ontwerp benodigd zijn. Dit inclusief de kwaliteit (grootte/kenmerk) van de benodigde planten. Met deze lijst kan u naar een hovenier gaan om de juiste planten te bestellen of zelf de juiste planten online of bij een tuincentrum bij elkaar zoeken.  Afhankelijk van het beschikbare budget is het mogelijk om direct een wat meer 'volwassen' beplanting in de tuin te plaatsen. 

 

Maashorst Tuinontwerp kan u hierbij ondersteunen of voor u de juiste beplanting aanleveren.