Kennismaking

Om tot een tuinontwerp te komen dat past bij u, kom ik altijd eerst bij u langs voor een kennismakingsgesprek. Ik wil tijdens dit gesprek duidelijk krijgen welke sfeer de tuin uiteindelijk moet gaan geven en beoordeel gelijk de plus- en minpunten van uw tuin. Aspecten als zon/schaduw, zichtlijnen en omgeving zijn hier met name van belang. Aan de hand van uw wensen en de mogelijkheden van de tuin zal ik enkele ideeën met u bespreken.  De eerste lijnen van een mogelijk idee zal ik dan snel op papier zetten. Als je met mij verder wil gaan, zal ik een offerte maken en gaan we verder met het ontwerpen van uw ‘droomtuin’.

Offerte

Ik wil graag wederzijds duidelijk hebben dat we hetzelfde beeld voor ogen hebben. In de offerte beschrijf ik daarom de wensen en eisen die tijdens het kennismakingsgesprek zijn besproken. Verder zal ik de verschillende tarieven aangeven voor het maken van het tuinontwerp, beplantingsplan en eventuele extra's zoals technische tekeningen, een werkbeschrijving en eventueel de begeleiding bij de aanleg van de tuin.

Inventarisatie/Analyse

Als je denkt dat ik een passend tuinontwerp kan maken voor jou tuin, en je akkoord bent met de offerte, dan ga ik echt beginnen met de opdracht.

Ik zal eerst de huidige tuin goed komen inventariseren en inmeten. Eventuele tekeningen van het huis en perceel kan ik hierbij goed gebruiken. Ook aanwezige bestrating, schuurtjes, pergola's, bomen en overige beplanting neem ik hierbij mee. Hergebruik van materiaal en beplanting vind ik belangrijk, maar moet wel mogelijk zijn in het nieuwe ontwerp. Ik bekijk de ligging van tuin,  grondsoort, hoogte verschillen, zichtlijnen en directe omgeving van de tuin. Ook beoordeel ik de sfeer van de plek en het woonhuis. Hierbij zal ik ook diverse foto's maken. 

Voorlopig tuinontwerp

Met de wensen en de gegevens van de inventarisatie ga ik een eerste ontwerpschets maken waarin de wensen en mogelijkheden worden verwoord. Ik zal hierbij aangeven aan welke materialen en soorten beplanting ik zit te denken en zal dit met sfeerbeelden versterken. Dit ontwerpvoorstel kom ik altijd bij jou thuis bespreken.

 

Definitief tuinontwerp

De ontwerpschetsen werk ik verder uit tot het definitieve ontwerp. Zowel een plattegrond als 3D-schetsen en impressies geven je een goed beeld zoals de tuin eruit komt te zien.  Materialen, vorm van pergola’s en terrassen, vijvers e.d worden in detail weergegeven. Met dit ontwerp kan je bij een hovenier een offerte aanvragen om de tuin aan te leggen of zelf de handen uit de mouwen steken. De beplanting wordt in dit ontwerp nog globaal benoemd: Boomvorm, struiken, vaste planten, grassen. 

Beplantingsplan

De beplanting wordt door mij ingevuld als het ontwerp is goedgekeurd. Voor jou is dit vaak een belangrijke fase, waarin jou tuin echt kleur en sfeer gaat krijgen. Om een goede plantengroei te krijgen, is de juiste keuze van de planten belangrijk. Hierbij wil ik wel dat de planten de sfeer van de tuin gaan versterken. Het beplatingsplan is een plattegrond waarop je duidelijk kan terugvinden op welke plaats de verschillende soorten planten en bomen geplant gaan worden. Mijn kennis en ervaring zal ik hierbij gebruiken om goede combinaties van planten toe te passen. Bestaande planten die binnen het ontwerp passen, zal ik hierbij behouden of een andere plaats geven. De latijnse namen van de planten zijn voor jou misschien een brug te ver, daarom ondersteun ik dit met plaatjes en een beschrijving van de diverse planten en struiken die ik in het ontwerp heb toegepast.

Je krijgt een plantenlijst met daarop de plantnaam, te planten aantallen, maat van de planten en een beschrijving van de planten. Ook kan ik de planten die in jou ontwerp staan bij jou bezorgen. 

Extra's

Technische tekeningen

Aan de hand van het definitief ontwerp en beplantingsplan kan de tuin worden ingericht. Sommige onderdelen van de tuin hebben hierbij extra detailtekeningen. Meestal gaat dit om de constructieve elementen en de bestrating. Ik kan voor jou de detailtekeningen maken zodat duidelijk is hoe de constructie gebouwd moet worden. Hierbij kan ik ook een bestellijst van de materialen maken. 

Verlichtingsplan

Verlichting maakt ook onderdeel uit van de tuin en kan in de donkere periode de tuin het gebruik en de sfeer van jou tuin versterken. Naast basisverlichting is het belangrijk om ook functionele verlichting toe te passen. Een verlichtingsplan kan ik voor jou in het totale ontwerp mee nemen.

Werkbeschrijving

De aanleg van de tuin kan je door een hovenier laten uitvoeren, maar je kan dit ook zelf doen. In de werkbeschrijving geef ik in duidelijke stappen aan hoe je het beste je tuin kan aanleggen. 

Begeleiding bij de aanleg

Veel mensen vinden het leuk om de tuin (deels) zelf aan te leggen. Ik kan u hierbij adviseren over bijvoorbeeld het inschakelen van een hovenier of de werkwijze die je het beste kan aanhouden. Ook kan ik voor jou de juiste planten, beregening en andere tuinbenodigdheden bestellen en laten bezorgen. In deze fase hanteer ik een uurtarief.